…är något som vi verkligen vill värna om och vi har alla ett stort ansvar för att sköta natur- och miljöfrågorna på bästa tänkbara sätt. Det är till exempel viktigt att respektera bestämmelserna för sophantering. Grovavfall ska lämnas på den kommunala miljöstationen i Målserum. Att stjälpa av skrot och annat avfall på grönområdena eller i omgivande skogsområden är naturligtvis absolut förbjudet. Under vinterhalvåret måste du ta hem ditt avfall om du inte tecknat särskilt avtal med Västerviks kommun. Fastighetsnära insamling FNI är infört i hela kommunen. Även du som fritidsboende kan begära detta genom kontakt med Västerviks kommun.
|
Allmän policy
Detta dokument syftar till att ange riktlinjer för skötsel av träd och skogspartier inom Horns Samfällighet.
Nedanstående grundpolicy har framtagits efter samråd med kommunens ekolog.
Den täcker inte varje individuellt fall utan är att ses som ett övergripande stöd för styrelse och medlemmar.
Naturen närmast våra fastigheter sköts därför på liknande sätt som ett tätbebyggt stadsliknande område. Utöver detta har vi skogsliknande områden inom samfälligheten.
Våra områden
Horns Samfällighet består av flera olika delområden med olika beskaffenhet ur natursynpunkt. Området är uppdelat i 11 olika byalag.
Området kan delas upp i följande huvuddelar:
Samfälligheten har tidigare genomfört större avverkningar, ungefär vart 5 år. Detta har nu skett ett antal gånger, vilket inneburit att beståndet i våra områden, just nu, inte är tillräckliga för att på ett ekonomiskt försvarbart sätt genomföra nya större avverkningar. Först efter viss återväxt kan detta ske igen.
Samtidigt finns det, av och till, önskemål, av olika orsaker, att fälla träd inom området.
Styrelsens mening är att det i första hand är byalaget som har ett ansvar för sitt närområde, inom givna ramar, med uppgift att hålla snyggt och prydligt inom respektive område. Detta inbegriper rensning av sly (upp till 30cm omkrets) men även enstaka träd (över 30 cm omkrets), dock ej strandnära träd (se nedan).
Beslut om vad som skall röjas tas av byalaget vid de återkommande städ- eller röjardagarna. Här är det viktigt att komma ihåg att några mindre nya träd måste sparas för att få en framtida återväxt. Föreningen eller byalaget kan även ha satt nya plantor, som måste skyddas och sparas.
Träd i direkt anslutning till hus och tomter
Nedtagning av fler än enstaka träd och som har en omkrets över 30 cm beslutas av styrelsen i samfälligheten. Detta kan ske på styrelsens initiativ. Om önskan kommer från enskild fastighetsägare är det återigen främst de närmast boende som har ett inflytande. En enskild tomtägare som önskar ta ner träd utanför sin egen tomt, skall ta upp frågan med byalaget som i sin tur kontaktar styrelsen med sin rekommendation och anledning till önskemålet. Byalaget ska då i första hand väga in synpunkter från de fastigheter (grannar) som är närmast träden, men också ta hänsyn till vår policy.
Styrelsen har sedan att ta beslut med beaktande av följande:
Om styrelsen ger sitt tillstånd till nedtagning av träd på samfällighetens mark, skall sådan nedtagning ske helt utan kostnad för samfälligheten. Marken skall återställas till gott skick.
Om träden är av den beskaffenheten att de skulle ingå i en framtida större avverkning, och då skulle innebära en inkomst, utgår ersättning till samfälligheten för varje fällt vuxet träd.
Träd längs strandlinjen.
Träden inom området har många funktioner, bland annat som vindskydd (för de boende och andra träd). Detta är speciellt tydligt längs stränderna. I vissa delar av vårt område har nedtagning av träd bland annat för att förbättra utsikten, inneburit att kvarvarande träd är få, vilket får till följd att dessa utsätts för stora påfrestningar vid hårda vindar. Varje år faller ett antal träd på grund av hårda vindar. Föreningens policy är därför att hålla en mycket restriktiv hållning till nedtagning av strandnära träd. I princip kan endast sjukdomsdrabbade träd och träd som utgör fara, komma i fråga för nedtagning.
Föreningen bör istället se över möjligheten att sätta ut plantor i takt med att träd stormfällts längs stränderna.
Träd på mark tillhörande Horns Strand Fastigheter AB
Ur samfällighetens synvinkel gäller samma regler här. Röjning av sly och buskar beslutas av byalaget och samfälligheten involveras om man önskar ta ned träd.
När det gäller nedtagning av träd ska dock även Horns Strand Fastigheter AB informeras och virket är alltid deras ägodel, om inte annat överenskommits.
Diskussionen med Horns Strand Fastigheter AB bör i första hand skötas av styrelsen.
Träd i skogsliknande partier.
I området finns ett antal lite större sammanhållna partier med skog.
Gallring i sådana områden beslutas av styrelsen.
Egenmäktig fällning av träd på samfällighetens mark
All otillåten fällning av träd på samfällighetens mark, kommer att polisanmälas.
Samfälligheten äger ett vasskärningsaggregat. Med detta håller vi efter uppväxande vass, främst i sund och vid badplatser,för att åstadkomma en god vattencirkulation. Behov av vasskärning anmäls till byalaget.
|
Regler för vattenskoter finns i vattenskoterförordningen. Där står att det är ett allmänt förbud mot att köra vattenskoter. Men:
Vi vill också påminna om att man genom vattenskoterkörning kan bryta mot andra regler i miljölagen och sjölagen.
Där finns bland annat regler kring störande buller, ökad risk för olyckor, negativ påverkan på växt- och djurliv samt störande av fågellivet.
MEN FRAMFÖR ALLT- VISA HÄNSYN
Detta gäller enligt kommunen och räddningstjänsten:
Det finns vissa saker man inte får elda alls:
Under tiden 1 maj-30 september råder allmänt förbud mot eldning av rishögar och trädgårdsavfall. Detta gäller planlagt område eller som har sammanhållen bebyggelse (dvs vårt område).
Under övriga delen av året är det alltså OK att antingen elda i ”tunna” eller ihopsamlade mindre rishögar på eller utanför tomterna, exempelvis på röjardagarna. Är rishögen stor, och här kan man naturligtvis hamna i oklara situationer, så skall man meddela räddningstjänsten att man ämnar elda. Som riktlinje kan sägas att i lantbruket måste man anmäla om högen är större än 5 kbm. Det rekommenderas dock att man i vårt fall försöker elda i mindre högar och lägga på efter hand.
I samtliga fall måste man dels ta hänsyn till grannar, men dels också till väder och vind.
Utöver ovanstående regler kan det naturligtvis, från tid till annan, utfärdas särskilda restriktioner, som exempelvis totalt eldningsförbud även under andra delar av året än sommarperioden.
Ta gärna med dig hunden i naturen. Men för att skydda vilda däggdjur och fåglar är kraven på hundägarna stora. Under tiden 1 mars till 20 augusti måste du hålla din hund under extra stor uppsikt när ni är ute i naturen. Detta framgår av paragraf 16 i lagen (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter. Där står att hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt. Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att om en hund ska hindras från att springa lös måste den i de allra flesta fall hållas i koppel. Det är bara extremt väldresserade hundar som kan få gå lösa under tiden 1 mars till 20 augusti. I praktiken får hunden, om den är lös, vara högst någon meter ifrån dig. Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda. Lagens syfte är att skydda de vilda djuren, både däggdjur och fåglar, under den mest känsliga tiden när djuren får sina ungar. De marker som lagen syftar på är praktiskt taget all naturmark, även större parker och liknande. (utdrag från Naturvårdsverkets hemsida) |
Det finns inga lokala avvikelser i Västerviks kommun, när det gäller fridlysta växter och djur utan det är samma bestämmelser som för landet i övrigt. Det är alltså Naturvårdsverkets föreskrifter 1999:12 som gäller, men vi vill ändå peka på några viktiga punkter. |
är fridlysta! med följande generella undantag: ”utan hinder av fridlysningsföreskrifterna är det tillåtet att fånga och flytta |
Den ganska sällsynta Berguven häckar på Spårös sydsida.
|
|